Lifestyle, Persoonlijk

Mijn hooikoorts ervaring


Paar jaar terug schreef ik een artikel over hooikoorts. Vandaag wil ik het graag weer over hebben hoe ik er nu in sta. Vroeger had ik me eigen nog nooit in verdiept wat hooikoorts is en hoe je het krijgt.

Ik heb het gekregen door mijn vader. Doordat mijn vader zware hooikoorts heeft, heb ik en mijn broertje overgenomen. Want dat kan blijkbaar als het eenmaal in je familie zit dat je het ook over kan nemen. Hooikoorts is bij iedereen verschillend wanneer de klachten komen. De ene heeft het alleen in het voorjaar last en de andere het hele jaar door. Helaas behoor ik bij de laatste categorie, ook omdat ik last heb van huisstofmijt en katten. Huisstofmijt komt voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Ook komen ze het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten.

Sinds dat ik ben verhuisd, ben ik naar mijn nieuwe huisarts geweest om toch nogmaals te testen wat er nou uitkomt. Want ik wilde voor mij zelf een verheldering (destijds had ik me nooit in verdiept en dacht het zal wel), wat ik naast hooikoorts en huisstofmijt nog meer allergisch voor was. Ik heb bloed laten prikken bij het ziekenhuis en uit het onderzoek kwam dus dat ik ook voor katten allergisch voor ben. De meeste weten dat ik één kat in huis heb. Maar goed hij is er nog steeds en ik kan niet zomaar een huisdier weg doen.

Ik heb daarna een speciale neusspray waar ik 2 maanden kan gebruiken en pilletjes Levocetirizine. Deze twee gebruik ik echter als ik het nodig heb. Vooral de pilletjes neem ik niet gauw in omdat ik slaperig van wordt. De pilletjes helpen voor mij meer tegen de kriebel in mijn keel, want anders ga ik écht over mij nek. Ook zit er een nadeel dat je best wel een droge mond van krijgt.

Maar wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is dat je allergisch bent voor pollen en stuifmeel. Enkele voorbeelden zie je hier onder:

De Berk
Gras/ Onkruid
De Hazelaar

Zelf wist ik niet eens hoe die dingen eruit zagen behalve gras en onkruid dan. Maar het is wel erg handig om te weten hoe de planten en bomen eruit zien als je allergisch voor bent. Als de hooikoorts bij mij is begonnen, dan ben ik ontzettend moe, dat ik niet vooruit kan. En dat begint al als ik uit bed moet ’s ochtends. Moet je nagaan dat ik nog heel dag vooruit moet en vooral als ik moet werken (kan ik niet zomaar tegen mij baas zeggen van “ik stop er mee voor vandaag”. Maar het is wel erg vervelend naast moe zijn dat mijn ogen tranen, mijn neus loopt en dan kan ik nog weleens kriebel in mijn keel krijgen.

Kun je van hooikoorts ziek worden?
Ja, je kunt er erg beroerd voelen. Lijken wel op de symptomen van verkoudheid en grieperig.

Wat doe ik zelf aan naast neusspray en pilletjes?

 • Sinds vorig jaar heb ik honing uit mijn eigen omgeving gebruikt. Zelf heb ik er baat bij, ook omdat de honing hier omgeving wordt gekweekt. Het heeft geen nut om een honing te kopen uit een supermarkt. Want de honing uit de supermarkt is geen 100% honing.
 • In de zomer als je ramen wilt open zetten voor frisse lucht, doe dat héél vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Want overdag zijn er meer pollen aanwezig dan normaal.
 • Draag een zonnebril als je naar buiten gaat, dat beschermt niet alleen tegen de zon maar ook tegen de pollen.
 • Beetje vaseline smeren onder je neus, zodat de pollen niet naar binnen dringen.
 • Uiteraard gezond leven.
 • Niet met je blote hand je ogen wrijven, maar gebruik een papieren zakdoekje.
 • Als je de hele dag buiten ben geweest en ’s avonds wil je eigen omkleden, doe dat niet in je slaapkamer want dan verspreid de pollen van je kleren in je slaapkamer. Gooi gelijk je kleren in de wasbox.
 • Eind van de dag helpt ook om je eigen te douchen om alles van je af te spoelen.
 • Check de pollennieuws, daarop kun je zien hoeveel pollen die dag aanwezig zijn bij jou in je omgeving.

Zijn er lezers die ook hooikoorts hebben en wat doe jullie eraan?

Liefs,
Jennifer

You may also like...

2 Comments

 1. Yes, hier ook iemand met hooikoort! Heel erg zelfs 🙁 Ik gebruik daarom standaard medicijnen, elke dag en het hele jaar door.

  1. Hi Natascha, Dat is ook wel vervelend dat je het heel het jaar je medicijnen moet gebruiken tegen hooikoorts. Helaas is dat bij mij ook zo, maar wil toch niet liever al teveel medicijnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.